Categorieën
Boek

2. Hollands thee ritueel

Fébe en opa zitten in het hutje van opa. De geblokte gordijntjes zijn natuurlijk gezellig open. In de verte horen ze Torne aankomen op zijn trapskelter, in zijn aanhanger de thee en koekjes. Op de tafel heeft Fébe twee bordjes en twee kopjes neergezet. Niet zo aardig voor Torne, als dat maar goed gaat. Zoals altijd komt Torne met veel lawaai binnen met de thee en koekjes, “Toen ik al halverwege was moest ik helemaal weer terug voor de suiker”. Torne ziet de twee bordjes en alle stoelen zijn bezet met opa en Fébe en de knuffels van Fébe. Torne zucht “Jullie gaan zeker weer saai thee drinken? Doei!”, en weg is hij. Het piepen van de trappers wordt steeds zachter als Torne over het erf weer richting het huis ploetert.

“Wil je een lekker kopje thee opa?” vraagt Fébe. Dat wil opa wel, met een koekje, opa is dol op koekjes.

Het is zondagmiddag, op zondag ochtend moet iedereen altijd netjes aankleden van mama. Met z’n allen wordt er dan ontbeten, dan om elf uur wat gedronken en om één uur geluncht, samen met de buren. Mama maakt dan foto’s omdat iedereen er dan zo mooi uit ziet. Na de lunch mag iedereen weer doen wat hij wil. De jongens haasten zich dan om snel weer ‘normale’ kleren aan te trekken, maar Fébe niet, die houd haar mooie kleren aan! Thee drinken met opa is een speciale gelegenheid, daar horen mooie kleren bij. Haar schoenen zijn vies van door de modder van over het erf lopen, en staan bij de deur. Ze heeft haar elfjes pantoffels aan.

Opa drinkt zijn thee met zijn pinken omhoog, Fébe probeert het ook maar het wil nog niet lukken, volgende keer misschien. Opa is een beetje stil vandaag, normaal hoeft zij niet zo veel te zeggen en kletst hij voor twee, maar vandaag niet. Fébe vraagt zich af waarom.. Opa vraagt “heb jij nog iets leuks meegemaakt Fébe”. Fébe denkt heel diep na, en schud dan haar hoofd. “Wat saai” zegt opa en hij houd weer zijn mond. Even later vraagt opa “echt helemaal niets?”. Fébe schudt weer haar hoofd. “Heeft Beer misschien nog wat meegemaakt?” vraagt opa. Fébe denk aan vorige week toen Torne Beer per ongeluk uit het raam had gegooid bij het opruimen. Zo met een boog naar buiten in plaats van met een boog in de speelgoedkist. Maar Fébe zegt nog steeds niets.

“Kom eens even lekker bij me zitten” zegt opa en hij houd zijn armen wijd open. Fébe kruipt op schoot en voelt direct haar ogen zwaar worden. Opa pakt een boek en gaat lezen.

Als Fébe wakker wordt heeft ze gedroomd. Ze begint het gelijk aan opa te vertellen.

2 reacties op “2. Hollands thee ritueel”

Mijn reactie nu geven? Nou nee…ik wil natuurlijk nu gelijk weten waar Fébe over gedroomd heeft, zo spannend🤣
Maar wat mooi om ook nu weer al lezend het voor me te zien, vooral het knusse zitten bij opa.

Een ware cliffhanger als slot. Maar zeker ook nieuwsgierig makend is de stille opa. En mooi beschreven de stoere reactie van Thorne op de teleurstelling buitengesloten te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *