Categorieën
Boek

9. Klusjes

Het is nog heel vroeg maar Torne kan niet meer slapen. Zachtjes, om Fébe niet wakker te maken, kleed hij zich aan. Even snel een glas drink yoghurt en dan aan het werk. Door alle hectiek de afgelopen dagen is hij niet aan zijn klusjes toe gekomen en hij wil geen gezeur. Natuurlijk heeft hij elke ochtend de geitjes even verzorgd, Fébe doet dat ‘s middags en Hielke ‘s avonds. Vandaag komt opa weer en dan wil hij klaar zijn.

Dus eerst maar even de geitjes. Jerrycan water mee, brokjes mee, en een zakje met afgekeurde appels mee. Hij moet het nu allemaal dragen want zijn skelter maakt te veel herrie en hij wil niet iedereen wakker maken. Hij heeft zijn overall aangetrokken, het is een beetje mistig en fris maar hij heeft nergens last van zo. Gelukkig hoeft hij niet ver. De geitjes staan al bij het hek te wachten. Eerst maar de appels. Hij gooit een appel en de geitjes rennen er in een kluitje achteraan. Het lijkt wel voetbal op school. Het Bokje van Hielke is natuurlijk het snelst. Torne gooit nog een appel maar nu een andere kant op. Nu is zijn geitje het snelst. Hij houd een appel in zijn hand en het geitje van Fébe komt naar hem toe en eet uit zijn hand.

Torne vult het water bij, gooit wat brokjes in het gras en veegt met een oude stoffer de keutels van het dakje van het hok. Als hij het nu doet gaat het gemakkelijk, als het heeft geregend dan moet hij veel meer poetsen dan wordt het echt een troepje. De geitjes vinden de stoffer maar wat interessant maar Torne legt hem weer snel in het vakje in het hok waar de geitjes niet bij kunnen. Nog even snel alle keuteltjes op de grond op een hoop harken en dan is het weer klaar. Nou ja, ook nog even met de geitjes rennen en spelen natuurlijk.

Volgende klusje is het erf. Langs het huis ligt grind en een pad van klinkers, er loopt ook een pad van klinkers van het huis naar de weg, voor de schuur en op de parkeerplaats liggen betontegels en de rest, daar ligt niets, ofwel zand, grint en puin. Dus de modder komt op de tegels door het lopen en de skelter en de quad, en dat moet er worden afgespoeld. Mama vind het zonde om kraanwater te gebruiken dus is er een pomp gekocht die in de sloot hangt. Even de stekker in het stopcontact in de schuur en spuiten maar. Toen de pomp er net was wilde iedereen natuurlijk, het erf was dan een modderpoel en de stenen waren dan na een kwartier weer vies. Nu heeft niemand meer zin en is het zijn klusje geworden. Nu blijft het gewoon netjes. Naar het hutje van opa, helemaal achter op het erf, is nu ook een paadje van stenen gelegd. Mama wilde een mooi paadje aan laten leggen met mooie stenen, maar opa was gewoon begonnen met oude stenen en tegels verzamelen. Buren die stenen over hadden en er vanaf wilde, wegwerkzaamheden waar vergeten is de overgebleven stenen op te ruimen.. Telkens als hij er weer een stapel had, dan legde hij weer een stukje van het paadje samen met Hielke. Best een lastig klusje want opa wilde dat de bovenkant van de stenen even hoog zijn, maar de stenen zijn niet allemaal even dik. Steen voor steen werd dus gelegd. Na een jaar was het paadje af. Het paadje loopt glad, maar zeker niet recht! Het meandert over het erf, de harde stukken ondergrond vermijdend.

Het begint tijd voor het ontbijt te worden, iedereen wordt nu wakker gemaakt. Snel nog even het grint langs het huis aanharken en dan zijn de klusjes klaar.

4 reacties op “9. Klusjes”

Hé ja, lekker rustig je klusjes doen, zonder pottenkijkers, dan schiet het lekker op!
Doet me denken aan het erf in Putten vroeger bij opa en oma!
Het grind knarste zo lekker onder je voeten!
Ik geniet van je enorme fantasie Mark!
Hoop snel vervolg, kijk er echt naar uit, lekker een verhaaltje voor het slapen gaan 🥰

Genietend zit ik je verhaal te lezen Mark en denk daarbij ongelooflijk zo gedetailleerd. Tussen het serieuze bezig zijn van Torne hem toch ook even laten rennen en spelen met de geitjes. Zo leuk en ontspannen erbij😁Ik ga zo nog wel even googelen i.v.m. de pomp. Stekker in het stopcontact 🤣 En het stenen paadje…ik heb nog steentjes genoeg voor nog een paadje. Ook van Oma uit verschillende landen meegenomen.Maar de mooiste kreeg ik van jullie uit Frankrijk👍

Alsof je jarenlang geiten verzorgd hebt Mark. Je zet een heerlijk landelijke sfeer neer. Niet te geloven dat je in de ‘grote stad’ opgegroeid bent😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *