Categorieën
Boek

25. Hanne

Nu Fébe haar pony heeft, komen er natuurlijk iets vaker vriendinnen van haar langs. Het weer begint weer wat beter te worden dus regelmatig staat er een fiets bij de schuur, van een vriendin die even komt kijken hoe het met de pony’s is. Fébe geniet van de aandacht natuurlijk, en ze heeft zo ook mooi een beetje hulp bij het schoonmaken van de box en het borstelen van Knol en Kruidnootje. Papa en mama vinden het allemaal wel best dat er nu af en toe wat meiden extra aanschuiven bij de lunch of het avondeten. Ook Torne en Hielke hebben er geen last van. Het is eigenlijk wel gezellig. 

Hanne is de hartsvriendin van Fébe en ze zijn sinds de kleuterschool al vriendinnen. Hanne is er nu ook veel vaker en werkt elke dag hard om de pony’s goed te verzorgen. Na school gaat Hanne altijd eerst even naar huis naar haar moeder en daarna naar Fébe en de pony’s. 

Hanne is iets kleiner dan Fébe dus zij rijdt op Knol en Fébe op Kruidnootje. Samen maken ze hele tochten. Bijvoorbeeld door het bos en door de weilanden en natuurlijk even bij de buurman langs. Op zaterdag rijden ze een soort rondje. Bij elke boerderij komt er een pony bij en als ze weer thuis zijn maakt de rest hun rondje af. 

Soms begint het rondje bij een andere boerderij of bij de manege en dan komt de hele ponyclub Fébe en Hanne ophalen. Torne heeft er dan een hele klus aan om het erf weer schoon te maken, maar dat vind hij niet erg. De pony’s van de buurman zijn niet naar van die vervelende paardenmeisjes gegaan maar gewoon naar leuke meiden in de omgeving. Die meiden vinden Torne ook wel interessant dus hij heeft over aandacht niet te klagen. Iedereen blij dus. 

Een tijdje gaat dit goed maar het begint Fébe op te vallen dat als Hanne komt haar andere vriendinnen direct naar huis gaan. En pas stond de fiets van Hanne op het erf omdat haar vader haar had opgehaald om naar de tandarts te gaan, en toen zag ze Emma aan komen fietsen maar toen ze de fiets van Hanne zag, keerde ze weer om. Toen Fébe de volgende dag aan Emma vroeg waarom ze omkeerde werd ze rood en mompelde iets.  

Het zit Fébe niet lekker, wat is er mis met Hanne? Hanne heeft naast Fébe eigenlijk geen andere vriendinnen. Okay en ze doet soms een beetje raar, op school wordt ze soms een beetje gepest maar eigenlijk vooral genegeerd. Hanne lijkt dat allemaal wel prima te vinden, dus Fébe heeft er eigenlijk verder nooit zo op gelet. 

Op zondagmiddag zijn mama en Fébe samen. Opa is met Torne op pad, Hielke is bij Chloé en papa is in het weiland het gras aan het maaien. Fébe vertelt mama wat haar is opgevallen en dat ze het vervelend vindt dat ze Hanne en haar andere vriendinnen niet kan combineren behalve bij de rit op zaterdag. Mama denkt even diep na. Ze twijfelt welk advies ze zal geven. Mama weet dat de moeder van Hanne een nare jeugd heeft gehad en nu een alcohol probleem heeft. Soms is ze heel gezellig maar soms is ze heel gemeen en jaagt ze de mensen om haar heen weg. Hanne probeert haar moeder te helpen maar dat is natuurlijk heel lastig en kan eigenlijk ook helemaal niet. 

Heel soms als Hanne het duidelijk zwaar heeft probeert mama haar te helpen. Gewoon door normaal tegen haar te doen, maar ook door toch een beetje door te laten schemeren dat het gedrag van haar moeder niet normaal is en dat Hanne haar gedrag misschien ook beter een beetje kan aanpassen waardoor ze meer vrienden krijgt. Maar Hanne lijkt het ook dan allemaal wel prima te vinden en wil niets veranderen. Dus wat gaat mama Fébe adviseren? Het gedrag van Hanne heeft nu niet alleen gevolgen voor haarzelf maar ook voor Fébe. 

Mama heeft even heel diep nagedacht. “Ik denk dat je moet vertellen aan Hanne dat haar gedrag jouw vriendinnen wegjaagt en dat je dat vervelend vindt” zegt mama. Fébe knikt.

De volgende dag is het na school weer gezellig druk, Emma is er en Ymke. Als Hanne aankomt, pakken ze snel hun spullen en nemen afscheid van Fébe. Fébe vindt het lastig de confrontatie aan te gaan. “Emma en Ymke gingen weg toen jij kwam” zegt Fébe terwijl ze de zadels op de pony’s leggen om een stukje te gaan rijden. Hanne haalt haar schouders op. Fébe raapt al haar moed bij elkaar en zegt: “Ik vindt dat vervelend.” Nu wordt Hanne boos, ze gooit het zadel op de grond, Knol schrikt en doet een stap opzij en botst tegen Kruidnootje. Fébe kan net voorkomen dat Kruidnootje ook schrikt door haar armen om haar hals te doen en zo rustig te houden. “Die meiden zijn toch stom” roept Hanne en ze stapt op haar fiets en rijdt weg. 

Mama ziet vanuit de keuken eerst Emma en Ymke weg gaan, dan Hanne komen en snel weer weg gaan. Mama droogt haar handen af en gaat naar de schuur. Fébe staat rustig tussen Knol en Kruidnootje. Mama geeft Fébe een knuffel, “gaat het?” vraagt ze. Fébe knikt. 

De volgende dag op school doet Hanne alsof er gisteren niets gebeurd is. Geen sorry, geen uitleg, gewoon helemaal niets. Fébe weet niet goed wat ze er mee aan moet. Ze had verwacht dat Hanne boos zou zijn op haar of.. tja.. iets zou zeggen over gisteren. Na school gebeurt weer hetzelfde als gisteren, er zijn gezellig een paar meiden met Fébe mee naar huis gefietst, alles gezellig tot dat Hanne komt, dan gaan ze er snel vandoor. Fébe weet niet goed wat ze nu moet doen. Ze zegt niets, ze zadelen de pony’s en gaan een stukje rijden. Hanne lijkt het prima naar haar zin te hebben maar Fébe zegt niet veel. “Je bent vandaag niet zo gezellig” zegt Hanne beschuldigend. Fébe haalt haar schouders op. 

Op zaterdag komt de ponyclub Fébe en Hanne ophalen. Normaal rijden Fébe en Hanne altijd vlak bij elkaar maar deze keer lijkt Hanne Fébe te ontwijken. Ze kwebbelt druk met iedereen. Fébe besteedt er geen aandacht aan. Als ze weer bijna bij het huis van Fébe zijn komt Isabel naast Fébe rijden en ze kletsen wat. Dan zegt Isabel “Hanne zei dat je al de hele week chagrijnig bent en onaardig tegen haar doet. Maar ik vind je helemaal niet zo chagrijnig.” Fébe is geschokt. Ze weet niet wat ze moet zeggen. 

Als ze het ‘s avonds aan mama vertelt wordt mama een beetje boos “Wat denkt dat kind wel, op jouw pony tussen jouw vrienden van de ponyclub?” 

Elke dag komt Hanne nog trouw helpen de pony’s te verzorgen. Ze gaan niet meer samen rijden, maar op zaterdag rijdt Hanne wel weer gewoon op Knol mee met de ponyclub. Weer op afstand van Fébe en weer doet Hanne of Fébe vervelend doet. Steeds vaker rijdt Fébe alleen in de groep.

Op maandag is Hanne niet op school. De juf vertelt dat Hanne in het ziekenhuis ligt maar dat het wel weer goed komt met haar. 

‘s Avonds gaat Fébe met mama op bezoek in het ziekenhuis. Hanne vertelt dat ze een blindedarm ontsteking had en dat ze daar aan is geopereerd. 

Op woensdag gaat Fébe weer op bezoek in het ziekenhuis, dit keer met papa. Ook de vader van Hanne is er, maar verder niemand. Fébe heeft alle beterschap knutsels van de klas meegenomen, de juf heeft geen tijd om op bezoek te gaan. Hanne vraagt aan Fébe waarom ze gisteren niet op bezoek is gekomen. Voor Fébe over een antwoord na kan denken zegt papa “thuis, net als jouw moeder vandaag”.  De vader van Hanne zit er ongemakkelijk bij maar hij zegt niets. 

Zaterdag rijdt Fébe weer mee met de ponyclub. Hanne is weer thuis maar mag nog niet naar buiten. Emma neemt de plek van Hanne in op Knol. Ze zit helemaal te genieten, Ymke rijdt op de fiets mee en bij elke stop wordt er gewisseld. Isabel vraagt aan Fébe hoe het met Hanne gaat. Fébe antwoordt“vraag het haar zelf..” Isabel kijkt Fébe vreemd aan “het is toch jouw vriendin?” en rijdt weer weg bij Fébe. Fébe denkt “Was mijn vriendin”. Ze schrikt van de gedachte!

De volgende zaterdag gaat Fébe niet meer mee met de ponyclub, ze heeft er geen zin meer in. Emma, Ymke en Boris zijn er en ze hebben het heel gezellig. Fébe stelt voor om met z’n vieren te gaan rijden. Twee op de pony’s en twee op de fiets. Boris heeft nog niet zo veel ervaring dus die begint op de fiets tot ze op een rustige plek zijn. Hij wil zijn eigen fiets pakken maar dat mag niet van de meiden, zijn fiets is te hoog voor ze als ze straks wisselen. Boris moet dus op de roze fiets van Ymke maar dat maakt hem eigenlijk niets uit, eindelijk mag hij zo ook een stukje op Knol.

Als ze weer terug zijn roept mama dat er pannenkoeken klaar staan. De pony’s worden snel afgezadeld, geborsteld en in de box gezet. Als ze allemaal lekker zitten te eten kijkt Fébe tevreden om zich heen, zo moet het zijn!

3 reacties op “25. Hanne”

Het is weer zo boeiend, leerzaam en verrassend Mark hoe je alles brengt en op wil…en op gaat lossen. En aan het eind weer prikkelt om naar het vervolg uit te kijken. Zo Kostbaar dat je weer schreef en deelde 👍❣️

Jaja, ik was laat met lezen, hoe ouder hoe drukker je het hebt😉!
Maar nu heerlijk op m’n gemak je verhaal gelezen! En daar zit weer heel wat in om over na te denken! Ben dus erg benieuwd hoe het verder gaat! En hoop dat je gauw weer schrijf inspiratie hebt Mark! 😘

Wat kunnen relaties toch ingewikkeld zijn, een mens bezighouden. Knap hoe je dat verwerkt in het plaatje van het pony gebeuren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *