Categorieën
Boek

34. Het grote knutsel project

Vandaag is eindelijk de dag dat de boomhut gebouwd gaat worden. Iedereen is al vroeg uit de veren, dat is vooral te danken aan Fébe. Ondanks dat Fébe helemaal niets te maken heeft met het bouwen van de hut ziet ze met dit project haar kans schoon om bij Joyco te zijn.

Rond een uur of half acht staat Febe in haar nachtjapon voor de deur van opa’s hutje, papa probeerde haar nog tegen te houden maar ze was niet langer dan 5 minuten tegen te houden, bovendien had ze het ontbijtje voor Joyco en opa al gemaakt.

Ook Hielke en Torne zijn vroeg van de partij, Hielke heeft de leiding over het project dus aan hem de taak alles en iedereen te managen. Hielke heeft gisteravond goed na gedacht over hoe alles vorm moet krijgen, als iedereen klaar zit komt zijn verhaal er dan ook heel vloeiend uit. Hij heeft tot ieders verbazing zelfs een taakje voor Febe bedacht.
Als eerste wordt de juiste plek in de boom uitgekozen omdat opa wil dat het in een keer goed gaat heeft hij stiekem gisteravond een gat gegraven met de mini graafmachine en een grote houten paal klaar gelegd. De paal is de basis van de boomhut, zo kan ook als de boom dood gaat de hut blijven staan. Door het voorwerk van opa is het kiezen van de plek snel gebeurt. Hielke en opa gaan de paal ingraven terwijl Torne en Joyco de hut gaan maken.

Febe heeft de taak van koekjes bakken gekregen, niet helemaal waarop ze gehoopt had maar zeker geen straf. Febe doet enorm haar best op haar koekjes, ze laat Joyco wel even zien hoe goed ze koekjes kan maken, zelfs mama mag niet helpen.

Ondanks dat Hielke de leiding heeft wordt hij goed geassisteerd door opa. Opa leert Hielke een goede knoop leggen en hoe je een Katrol gebruikt om de paal rechtop te zetten. Hielke let goed op want dit gaan ze zo nog eens doen als ze de hut op de paal gaan hijsen. Alle samenwerkingen lopen uitermate soepel, Hielke geniet enorm van zijn leiderschap en de tijd alleen met opa.

Ook Joyco en Torne hebben het naar hun zin, Hielke heeft een tekening gemaakt van hoe de hut eruit moet komen te zien en ook Torne heeft zijn best gedaan op een bouwtekening. Aan Joyco de taak om een soort compromis te maken tussen de tekeningen. Het wordt een simpel vierkant hutje, Joyco heeft het frame gemaakt en nu is het tijd voor Torne om te shinen, met de schroeftol mag hij wel honderd schroefjes schroeven.

Als de paal staat en er twee muren in de hut zitten is het tijd voor lunch. mama komt met een hele stapel boterhammen en een mega kan met limonade, dat gaat er wel in na het harde werk.

Na de lunch is het tijd om verder te gaan, nu worden de teams een beetje gehusseld. Hielke, Joyco en Febe gaan de deur maken en Torne en opa gaan verder met de hut. Zo’n deur is een grotere uitdaging dan Hielke vooraf dacht. Hij heeft goed gemeten hoe groot Joyco de deurpost heeft gemaakt en gekeken hoe de scharnieren het beste passen, ook worden er raampjes met plexiglas gefabriceerd. Febe heeft zich gestort op het bordje voor op de deur, met roze verf wordt het bordje zorgvuldig voorzien van kleur. Aan het einde van de middag is de hut zo goed als af en word deze op de paal gehesen onder strak regiem van Hielke. Torne kan de bazige toon van Hielke niet aan en besluit even wat anders te gaan doen tot grote frustratie van Hielke. Als Hielke opa boos aankijkt haalt opa enkel zijn schouders op, nu staan de tranen bij Hielke in de ogen. Als Joyco de natte ogen van Hielke ziet geeft ze opa een flinke por. Na een dag mega hard werken weet opa ook wel dat de koek voor Hielke een beetje op is. Hij besluit dan toch maar Hielke te hulp de schieten met zijn management vaardigheden. Binnen een paar tellen staat Torne weer op zijn plek en helpt hij weer mee, voor Hielke een kleine deuk in zijn ego maar hij is allang blij dat Torne weer is komen helpen en dat opa er een niet al te groot leermoment van heeft gemaakt. Als het zo langzaam begint te schemeren staat de hut, een mooi resultaat voor vandaag morgen gaan ze weer verder.

De volgende dag gaat het allemaal wat minder snel, iedereen is nog een beetje moe van het harde werk van gister. Dit is voor papa en mama het moment om te hulp te schieten, ze hebben allemaal latjes voor de ladder gezaagd en mama heeft de hele hut voorzien van een laklaagje terwijl iedereen nog lag te slapen. Ook heeft papa een mooi touw gevonden en deze aan een katrol gehangen zo kunnen ze spulletjes omhoog takelen.

Als Torne ziet dat hij weer mag schroeven is hij meteen van de partij, opa helpt hem weer om tot een goed resultaat te komen. Rond de lunch is alles gedaan en is het aan Hielke de eer om als eerste de hut te betreden, al snel volgt Torne. Beide zijn ze helemaal in hun nopjes met hun eigen hut. Mama en Febe zijn vanochtend naar het tuincentrum geweest en hebben daar wat leuke plantjes gehaald, echter snappen Hielke en Torne niet wat die planten in hun hut te zoeken hebben. Naast plantjes hebben Febe en mama ook een mooie koektrommel gehaald, deze wordt verrassend genoeg wel met open armen ontvangen of eigenlijk vooral de inhoud ervan, de zelfgebakken koekjes van Febe.

Na 1,5 dag mega hard werken is er nu een prachtig resultaat. Eindelijk hebben Hielke en Torne een plek om ongestoord koekjes te eten.

Tijdens het avond eten wordt het hele proces geëvalueerd, de conclusie is dat iedereen tevreden is, iedereen is tot zijn recht gekomen en met name Hielke heeft heel veel geleerd dit weekend.

Geschreven door Julia

3 reacties op “34. Het grote knutsel project”

Knap, leuk en heel goed beschreven en geregeld allemaal Julia👍Technisch, voor mij natuurlijk bijzonder knap, maar ook met de juiste personen op hun eigen goede plekje. En de koekjes in de trommel dat hoort echt bij lekker zoet genieten, ik zie ze al zitten 🤣Heel benieuwd zit ik, uit te kijken naar het vervolg in het donker👍Haha,dat hoeft natuurlijk niet🤗

Natuurlijk in één adem uitgelezen! Wat knap en ook vooral gezellig beschreven Julia! Ik heb er weer van genoten en wat een schrijvers talent hebben jij en je vader!
Ongelooflijk knap om zo samen te kunnen schrijven en toch één te laten zijn.
Ik verheug me erg op de volgende aflevering!
Liefs 🥰

Ook leuke dingen kosten soms moeite, maar het resultaat is er ook naar, een boomhut van hun dromen. Met leermomenten 😉
Het hele beeld kwam bij mij binnen, daar zijn geen illustraties bij nodig😃 al zou het wel leuk zijn natuurlijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *