Categorieën
Boek

36. Het rijk alleen

Door alle wilde plannen van de afgelopen tijd hebben papa en mama een beetje behoefte aan een paar dagen samen. Omdat Febe en Torne duidelijk nog veel te jong zijn om alleen thuis te zijn, mogen ze bij een vriendje of vriendinnetje slapen. Febe heeft genoeg meiden waarmee ze een slaapfeestje wil en kan houden. Voor Torne ligt het allemaal wat lastiger in de buurt speelt hij wel met wat jongens maar echte vrienden zijn het niet. Ook neefjes, nichtjes en klasgenootjes zijn geen optie voor Torne hij voelt zich eigenlijk nooit helemaal begrepen bij leeftijdgenootjes. Opa en Joyco zijn ook op pad dus daar slapen zit er ook niet in voor Torne. Toen papa en mama vertelde dat ze 2 dagen en 2 nachtje weg wilde was juist Torne het meest enthousiast, hij zag meteen een groot feest samen met Hielke, Chloé en Febe voor zich. Dat ze niet alleen thuis mochten blijven had hij niet verwacht. Voor papa en mama is het eigenlijk geen optie om een of meerdere kinderen mee te nemen, er moet dus echt een plekje voor Torne gevonden worden.

Buiten het plannen van het nachtje weg moet ook de reis naar Zweden gepland worden. En dan met name het paarden vervoer. Het plan in om in 4 reisdagen naar het pension te rijden en te overnachten op campings, nu is overnachten op een camping met paarden op zijn zachts gezegd een uitdaging. Maar papa zou papa niet zijn als hij niet alsnog 3 leuke wild campings heeft gevonden. De eerste is relatief dichtbij zo’n 400 km van huis vlak bij het dorpje Reinfeld in Duitsland . De 2e dag is een pitte reis van een ruime 800 km die camping ligt ongeveer ter hoogte van Stockholm. De laatste 2 dagen wordt er elk 600 gereden. De caissière, Olivia, heeft geholpen met de route, zij rijdt deze afstand wel vaker met het paard van haar kleinzoon en zegt dat dit de leukste route is.  

Ter voorbereiding op de reis komt Olivia samen met haar kleinzoon William vandaag op bezoek. Voordat Olivia Knol en misschien Kruitnootje meeneemt in de trailer wilde ze ze eerst even zien. Als Olivia en William net na de lunch aankomen ziet mama dat ze de trailer/ vrachtwagen hebben meegenomen. Een slimme zet van Olivia zo kunnen ze testen hoe de pony’s zich houden tijdens de reis. Voordat ze naar de pony’s gaan wordt er eerst een kopje thee gedronken. Thee houd voor Torne eigenlijk altijd appelsap in, ook William krijgt een glas tot de rand gevuld met verse appelsap van Torne. Als de drankjes en koekjes achter de kiezen zijn is het tijd om bij Knol en Kruitnootje te gaan kijken. Omdat het zo goed als Febe haar pony’s zijn loopt ze voorop. Torne en William zijn niet zo geïnteresseerd in praatjes over welke pony waar komt te staan en besluiten samen op avontuur te gaan.

Torne haalt zijn skelter uit de schuur maakt de aanhangbak eraan en zo gaan ze samen op pad, normaal zit Torne altijd op de skelter maar William bood aan om te trappen dus nu zit hij op de skelter en zit Torne achter in de bak. Voor Torne is het ook wel eens leuk om over het erf gereden te worden, hij geniet er dan ook lekker van. Uiteindelijk belanden ze op de hooizolder, daar staat wat speelgoed waarmee de jongens zich prima vermaken.

 William was in Nederland voor wat paardrijlessen, hij rijd op redelijk niveau en wil graag beter leren rijden. Vandaag was zijn laatste les voordat hij weer terug naar huis gaat, het was een extra lange les dus hij is flink moe geworden. Ook Torne is moe, hij heeft dan wel geen paard gereden maar hij heeft de hele nacht nagedacht waar hij kan gaan slapen als papa en mama weg zijn.

Ondertussen worden Knol en kruitnootje ingeladen om een proefritje te maken, Olivia heeft dit al veel vaker gedaan. Ze geeft de pony’s een snoepje waar ze wat rustiger van worden en zo lopen ze zonder moeite de trailer in. Ook het rijden lijken ze niet erg te vinden, Febe en mama gaan mee in de vachtwagen voor hun is dit ook iets compleet nieuws.

Als ze terug zijn vraagt mama zich af waar Torne en William zijn gebleven, toen ze weg ging waren die nogal luid aan het spelen maar nu is het compleet stil. Als kinderen stil zijn is dat nooit een goed teken dus mama besluit de jongens te gaan zoeken. Omdat de skelter bij de stal staat kijkt mama daar als eerste. Bij de boxen van de pony’s is geen spoor van de jongens te bekennen maar ze hoort wel heel in de verte en heel zacht een klein snurkje. Dit snurkje herkend ze uit duizenden, dit is Torne. Als ze de ladder van de hooizolder op klimt ziet ze Torne en William nog net niet verstrengeld in elkaar leggen, het is echt mega schattig ze kan het dan ook niet laten om een fotootje te maken. William is net iets ouder en groter dan Torne en misschien juist daarom hebben ze elkaar helemaal gevonden.

Ook de oplossing voor het slaapprobleem is nu gevonden. Mama overlegd met Olivia of de jongens op de hooizolder mogen slapen als zij en papa een nachtje weg zijn. Olivia vind het een leuk idee, zij gaat dan ook in de schuur slapen bij de pony’s dat stond dan weer op haar bucket list.

Als beide heren zijn ontwaakt uit hun schoonheidsslaapjes is het tijd voor het avond eten, mama heeft weer eens Zweeds gekookt om in de stemming te komen. Ondertussen is het al geen geheim meer dat ze naar Zweden gaan, het was te lastig om niets te zeggen voor Hielke en mama. Tijdens het eten verteld mama dat Torne en William op de hooizolder mogen slapen als ze met papa weg is. Hielke is een tikje jaloers maar gunt Torne zijn pleziertje ook Hielke heeft het niet slecht getroffen hij heeft het hele huis tot zijn beschikking. Torne en William zijn natuurlijk door het dolle heen en zouden het liefst vanavond al samen slapen.

Als het eten op is en de buikjes rond zijn is het tijd voor Olivia en William om terug naar huis te gaan. Torne en William nemen afscheid, over een paar dagen zien ze elkaar weer. Als Torne ’s avonds op bed ligt is mama wel benieuwd hoe zijn dag met William was. Torne begint in geuren en kleuren te vertellen over het skelter avontuur, de hooizolder en over de plannen als ze samen gaan slapen. Is William een echte vriend geworden? vraagt mama als torne is uitverteld. Natuurlijk bij is mijn beste maat wat denk jij dan? Antwoord Torne met de grootste lach ooit op zijn gezicht. Mama moet bijna huilen zo blij is ze dat Torne eindelijk een echte vriend heeft gevonden.

2 reacties op “36. Het rijk alleen”

Alles👍❣️Heel mooi en gezellig weer beschreven Julia. En ik vind het ook zo bijzonder dat je de route beschrijft naar Zweden. En het Aller leukste dat Torne al uit kan kijken naar zijn net gevonden vriend die daar woont. En ook die hooi zolder is echt een succes. Natuurlijk kijk ik al heel erg uit naar de reis, zeer spannend ehhh boeiend👍❣️🤗😍😘

Heerlijk om een echte vriend te vinden. De blijdschap spat er af.
Ook alle namen vielen me op deze keer, wat zal het leuk geweest zijn die uit te zoeken Julia! Vooral die van de pony’s. Maar het herkenbare snurkje vond ik het liefst in dit verhaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *